One Association between nutritional screening and anthropometric evaluation of patients candidates for elective cardiac surgery at a reference hospital
Association between nutritional screening and anthropometric evaluation of patients candidates for elective cardiac surgery at a reference hospital
DOI:
10.52832/jesh.v2i3.97Keywords:
Nutritional screening, Nutritional assessment, Thoracic surgeryAbstract
Cardiovascular diseases are the main causes of deaths in the world, being the Acute Myocardial Infarction and the Valvulopathies some of the conditions involved in this group. The aim of this study was to associate nutritional screening (NRS 2002) with anthropometric evaluation in patients who were candidates for elective cardiac surgery. A cross-sectional study carried out in 38 patients of both genders, adults and elderly aspiring to Myocardial Revascularization, Valve Replacement or combined surgery in a reference hospital. Screening and anthropometric evaluation were performed for weight, height, Body Mass Index (BMI), Arm Circumference (AC), Arm Circumference Adequacy (%ACA) and Calf Circumference (CC). The most prevalent nutritional diagnosis was eutrophic, considering both BMI (44.73%) and CBA (57.89%). Regarding CP, 90.47% of the sample presented adequacy to the cutoff point. There was no statistical significance between nutritional screening and anthropometric evaluation. Despite a non-significant statistical association, it seemed a large number of patients with nutritional risk, emphasizing the importance of nutritional risk screening in clinical practice for an early nutritional intervention.
Downloads
Metrics
References
Arruda, N. R., Oliveira, A. C. C. C., & Garcia, L. J. C. (2019). Risco nutricional em idosos: comparação de métodos de triagem nutricional em hospital público. RASBRAN, 1(1), 59-65.
Bensenor, I. M., Goulart, A. C, Santos, I. S., & Lotufu, P, A. (2019). Prevalência de fatores de risco cardiovascular no mundo e no Brasil. Revista da Sociedade de Cardiologia do Estado de São Paulo, 29(1), 18-24. DOI: https://doi.org/10.29381/0103-8559/2019290118-24
Carvalho, E. C., Lima, G. P., Rocha, L. B., Acácio, J. A. B., Rocha, L. S. O., & Rocha, R. S. B. (2019). Perfil clínico de pacientes submetidos à cirurgia de revascularização do miocárdio em um hospital referência no estado do Pará. Revista CPAQV, 11(2), 1-6. DOI: https://doi.org/10.36692/cpaqv-v11n2-2
Chumlea, W.C, Guo,S., Roche, A.F & Steinbaugh, M.L (1988).Prediction of body weight for the nonambulatory elderly from anthropometry. Journal of American Dietetic Association , 88(5):564-8. DOI: https://doi.org/10.1016/S0002-8223(21)02009-5
Ferreira,G.A.I., et al (2019)Análise do consumo alimentar e do estado nutricional de indivíduos submetidos à cirurgia cardíaca eletiva em hospital público de referência em Cardiologia. BRASPEN Journal , 34 (1): 88-93.
Francisco et al. (2014). Baixo peso em idosos segundo idade e pontos de corte do Índice de Massa Corporal. Cadernos saúde coletiva, 29 (2). DOI: https://doi.org/10.1590/1414-462x202129020623
Freire, A. K. S., Alves, N. C. C.,Santiago, E. J. P., Tavares,A. S., Teixeira, D. S., Carvalho, I. A., Melo, M. C. P., Negro-Dellacqua, M. (2017). Panorama no Brasil das doenças cardiovasculares dos últimos quatorzes anos na perspectiva da promoção à saúde. Revista Saúde e Desenvolvimento, 11(9), 21-44.
Frisancho, A. R. Anthropometric Standards for the Assessment of Growth and Nutritional Status. University of Michigan, p.189, 1990. DOI: https://doi.org/10.3998/mpub.12198
Gardone, D. S., Correa, M., M., & Salaroli, L. B. (2012). Associação de fatores de risco cardiovasculares e do estado nutricional sobre complicações no pós-operatório de cirurgia cardíaca. Revista Brasileira de Pesquisa em Saúde, 14(4), 50-60. DOI: https://doi.org/10.21722/rbps.v14i4.5119
Gowdak, M., Oliveira, L., Passos, A., Borba, L., & Damasceno, N. R. T. (2018). Emergências cardiológicas: avaliação nutricional. Revista da Sociedade de Cardiologia Estado de São Paulo, 28(3), 345-52. DOI: https://doi.org/10.29381/0103-8559/20182803345-52
Kondrup J, Rasmussen HH, Hamberg O, Stanga Z (2003). Nutritional risk screening (NRS2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials. Clinical Nutrition, 22(3), 321-36. DOI: https://doi.org/10.1016/S0261-5614(02)00214-5
Lima et al, (2014). Relação entre o instrumento de triagem nutricional (NRS-2002) e os métodos de avaliação nutricional objetiva em pacientes cirúrgicos do Recife (Pernambuco, Brasil). Nutricion clínica y dietética hospitalaria, 34(3):72-79.
Lipschitz, D A. Screening for nutritional status in the elderly (1994). Prim Care, 21:55-67. DOI: https://doi.org/10.1016/S0095-4543(21)00452-8
Lomivorotov, V.V, Efremov, S.M, Boboshko, V.A, Nikolaev, D.A, Vedernikov, P. E, Lomivorotov, V.N., & Karaskov, A.M. (2013) Evaluation of nutritional screening tools for patients scheduled for cardiac surgery. Nutrition, Feb;29(2):436-42. DOI: https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.08.006
Lucchesi, F. A., Gadelha, P. C. F. P. (2019). Estado nutricional e avaliação do tempo de jejum perioperatório de pacientes submetidos a cirurgias eletivas e de emergência em um hospital de referência. Revista do Colégio Brasileiro de Cirurgiões, 46(4), 1-9. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-6991e-20192222
Mahan LK, Raymond JL (2018). Krause: Alimentação, nutrição e dietoterapia. Rio de Janeiro: Elsevier Editora Ltda.
Mussoi TD (2015). Avaliação nutricional na prática clínica: da gestação ao envelhecimento. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan.
Organização Mundial de Saúde – OMS. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Geneva: WHO, 1995.
Pereira, A. B. N., Torres, D. C., Santana, L. L., & Rocha, R. S. B. (2020). Perfil clínico de pacientes submetidos à cirurgia de troca de valva cardíaca no Hospital das Clínicas Gaspar Vianna. Revista CPAQV, 12(2), 1-7. DOI: https://doi.org/10.36692/cpaqv-v12n2-39
Rosa, G., & Oliveira, G. M. M. (2017). Nutrição nas doenças cardiovasculares: baseada em evidências (1º ed.). Rio de Janeiro: Atheneu.
Santos, A.M.G., Mattos, M. A & Filho, A.G.S (2012). Valor prognóstico do estado nutricional na síndrome coronariana aguda. Revista Brasileira de Cardiologia, 25(1):50-58.
Siqueira, A. S. E., Siqueira-Filho, A. G., & Land, M. G. P. (2017). Análise do impacto econômico das doenças cardiovasculares nos últimos cinco anos no Brasil. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, 109(1), 39-46.
Souza, M. C. G. C., Mendes, A. L. R. F., Santos, G. C. M. S., Bristol, C. R., Morais, V. D. Silva, F. R. (2018). Estado Nutricional e aceitação da dieta por pacientes cardiopatas. Revista Motricidade, 14 (1), 217-225.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Journal of Education, Science and Health – JESH
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.