One Association between nutritional screening and anthropometric evaluation of patients candidates for elective cardiac surgery at a reference hospital

Association between nutritional screening and anthropometric evaluation of patients candidates for elective cardiac surgery at a reference hospital

Authors

DOI:

10.52832/jesh.v2i3.97

Keywords:

Nutritional screening, Nutritional assessment, Thoracic surgery

Abstract

Cardiovascular diseases are the main causes of deaths in the world, being the Acute Myocardial Infarction and the Valvulopathies some of the conditions involved in this group. The aim of this study was to associate nutritional screening (NRS 2002) with anthropometric evaluation in patients who were candidates for elective cardiac surgery. A cross-sectional study carried out in 38 patients of both genders, adults and elderly aspiring to Myocardial Revascularization, Valve Replacement or combined surgery in a reference hospital. Screening and anthropometric evaluation were performed for weight, height, Body Mass Index (BMI), Arm Circumference (AC), Arm Circumference Adequacy (%ACA) and Calf Circumference (CC). The most prevalent nutritional diagnosis was eutrophic, considering both BMI (44.73%) and CBA (57.89%). Regarding CP, 90.47% of the sample presented adequacy to the cutoff point. There was no statistical significance between nutritional screening and anthropometric evaluation. Despite a non-significant statistical association, it seemed a large number of patients with nutritional risk, emphasizing the importance of nutritional risk screening in clinical practice for an early nutritional intervention.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Yasmym Souza, Universidade Federal do Pará

Nutricionista graduada pela Universidade Federal do Pará (UFPA), Residente no programa de Atenção à saúde cardiovascular na Fundação Hospital De Clínicas Gaspar Vianna (FHCGV)

Jorvana Stanislav Brasil Moreira, Universidade Federal do Pará

Nutricionista graduada pela Universidade Federal do Pará (UFPA), Residente no programa de Atenção à saúde cardiovascular na Fundação Hospital De Clínicas Gaspar Vianna (FHCGV)

Rafaelle Dias Gabbay, Centro Universitário do Pará (CESUPA)

Nutricionista graduada pelo Centro Universitário do Pará (CESUPA), Pós-graduada no programa de Atenção à saúde cardiovascular na Fundação Hospital De Clínicas Gaspar Vianna (FHCGV)

Roberta Torres do Couto, Universidade Federal do Pará

Nutricionista graduada pela Universidade Federal do Pará (UFPA), Pós-graduada no programa de Atenção à saúde cardiovascular na Fundação Hospital De Clínicas Gaspar Vianna (FHCGV)

Géssica Fortes Tavares, Universidade Federal do Pará

Graduanda em nutrição pela Universidade Federal do Pará (UFPA)

Erika Fernanda Rodrigues Ferreira, Escola Superior Madre Celeste (ESMAC)

Nutricionista graduada pela Escola Superior Madre Celeste (ESMASC)

Jackeline Santos Barroso, Universidade Maurício de Nassau

Graduanda em nutrição pelo Centro Universitário Maurício de Nassau (UNINASSAU)

Talita Ariane Amaro Lobato, Fundação Hospital de Clínicas Gaspar Vianna

Nutricionista da Fundação Hospital De Clínicas Gaspar Vianna (FHCGV)

Aldair da Silva Guterres, Fundação Hospital de Clínicas Gaspar Vianna

Nutricionista Doutora em Biologia de agentes infecciosos e parasitários pela Fundação Hospital De Clínicas Gaspar Vianna (FHCGV) e Universidade Federal Do Pará (UFPA)

References

Arruda, N. R., Oliveira, A. C. C. C., & Garcia, L. J. C. (2019). Risco nutricional em idosos: comparação de métodos de triagem nutricional em hospital público. RASBRAN, 1(1), 59-65.

Bensenor, I. M., Goulart, A. C, Santos, I. S., & Lotufu, P, A. (2019). Prevalência de fatores de risco cardiovascular no mundo e no Brasil. Revista da Sociedade de Cardiologia do Estado de São Paulo, 29(1), 18-24. DOI: https://doi.org/10.29381/0103-8559/2019290118-24

Carvalho, E. C., Lima, G. P., Rocha, L. B., Acácio, J. A. B., Rocha, L. S. O., & Rocha, R. S. B. (2019). Perfil clínico de pacientes submetidos à cirurgia de revascularização do miocárdio em um hospital referência no estado do Pará. Revista CPAQV, 11(2), 1-6. DOI: https://doi.org/10.36692/cpaqv-v11n2-2

Chumlea, W.C, Guo,S., Roche, A.F & Steinbaugh, M.L (1988).Prediction of body weight for the nonambulatory elderly from anthropometry. Journal of American Dietetic Association , 88(5):564-8. DOI: https://doi.org/10.1016/S0002-8223(21)02009-5

Ferreira,G.A.I., et al (2019)Análise do consumo alimentar e do estado nutricional de indivíduos submetidos à cirurgia cardíaca eletiva em hospital público de referência em Cardiologia. BRASPEN Journal , 34 (1): 88-93.

Francisco et al. (2014). Baixo peso em idosos segundo idade e pontos de corte do Índice de Massa Corporal. Cadernos saúde coletiva, 29 (2). DOI: https://doi.org/10.1590/1414-462x202129020623

Freire, A. K. S., Alves, N. C. C.,Santiago, E. J. P., Tavares,A. S., Teixeira, D. S., Carvalho, I. A., Melo, M. C. P., Negro-Dellacqua, M. (2017). Panorama no Brasil das doenças cardiovasculares dos últimos quatorzes anos na perspectiva da promoção à saúde. Revista Saúde e Desenvolvimento, 11(9), 21-44.

Frisancho, A. R. Anthropometric Standards for the Assessment of Growth and Nutritional Status. University of Michigan, p.189, 1990. DOI: https://doi.org/10.3998/mpub.12198

Gardone, D. S., Correa, M., M., & Salaroli, L. B. (2012). Associação de fatores de risco cardiovasculares e do estado nutricional sobre complicações no pós-operatório de cirurgia cardíaca. Revista Brasileira de Pesquisa em Saúde, 14(4), 50-60. DOI: https://doi.org/10.21722/rbps.v14i4.5119

Gowdak, M., Oliveira, L., Passos, A., Borba, L., & Damasceno, N. R. T. (2018). Emergências cardiológicas: avaliação nutricional. Revista da Sociedade de Cardiologia Estado de São Paulo, 28(3), 345-52. DOI: https://doi.org/10.29381/0103-8559/20182803345-52

Kondrup J, Rasmussen HH, Hamberg O, Stanga Z (2003). Nutritional risk screening (NRS2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials. Clinical Nutrition, 22(3), 321-36. DOI: https://doi.org/10.1016/S0261-5614(02)00214-5

Lima et al, (2014). Relação entre o instrumento de triagem nutricional (NRS-2002) e os métodos de avaliação nutricional objetiva em pacientes cirúrgicos do Recife (Pernambuco, Brasil). Nutricion clínica y dietética hospitalaria, 34(3):72-79.

Lipschitz, D A. Screening for nutritional status in the elderly (1994). Prim Care, 21:55-67. DOI: https://doi.org/10.1016/S0095-4543(21)00452-8

Lomivorotov, V.V, Efremov, S.M, Boboshko, V.A, Nikolaev, D.A, Vedernikov, P. E, Lomivorotov, V.N., & Karaskov, A.M. (2013) Evaluation of nutritional screening tools for patients scheduled for cardiac surgery. Nutrition, Feb;29(2):436-42. DOI: https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.08.006

Lucchesi, F. A., Gadelha, P. C. F. P. (2019). Estado nutricional e avaliação do tempo de jejum perioperatório de pacientes submetidos a cirurgias eletivas e de emergência em um hospital de referência. Revista do Colégio Brasileiro de Cirurgiões, 46(4), 1-9. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-6991e-20192222

Mahan LK, Raymond JL (2018). Krause: Alimentação, nutrição e dietoterapia. Rio de Janeiro: Elsevier Editora Ltda.

Mussoi TD (2015). Avaliação nutricional na prática clínica: da gestação ao envelhecimento. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan.

Organização Mundial de Saúde – OMS. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Geneva: WHO, 1995.

Pereira, A. B. N., Torres, D. C., Santana, L. L., & Rocha, R. S. B. (2020). Perfil clínico de pacientes submetidos à cirurgia de troca de valva cardíaca no Hospital das Clínicas Gaspar Vianna. Revista CPAQV, 12(2), 1-7. DOI: https://doi.org/10.36692/cpaqv-v12n2-39

Rosa, G., & Oliveira, G. M. M. (2017). Nutrição nas doenças cardiovasculares: baseada em evidências (1º ed.). Rio de Janeiro: Atheneu.

Santos, A.M.G., Mattos, M. A & Filho, A.G.S (2012). Valor prognóstico do estado nutricional na síndrome coronariana aguda. Revista Brasileira de Cardiologia, 25(1):50-58.

Siqueira, A. S. E., Siqueira-Filho, A. G., & Land, M. G. P. (2017). Análise do impacto econômico das doenças cardiovasculares nos últimos cinco anos no Brasil. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, 109(1), 39-46.

Souza, M. C. G. C., Mendes, A. L. R. F., Santos, G. C. M. S., Bristol, C. R., Morais, V. D. Silva, F. R. (2018). Estado Nutricional e aceitação da dieta por pacientes cardiopatas. Revista Motricidade, 14 (1), 217-225.

Published

21/07/2022

How to Cite

Souza, Y., Moreira, J. S. B., Gabbay, R. D. ., Torres do Couto, R., Fortes Tavares, G. ., Fernanda Rodrigues Ferreira, E., Santos Barroso, J., Ariane Amaro Lobato, T. ., & da Silva Guterres, A. (2022). One Association between nutritional screening and anthropometric evaluation of patients candidates for elective cardiac surgery at a reference hospital: Association between nutritional screening and anthropometric evaluation of patients candidates for elective cardiac surgery at a reference hospital . Journal of Education, Science and Health – JESH, 2(3), 1–10. https://doi.org/10.52832/jesh.v2i3.97

Issue

Section

CIÊNCIAS DA SAÚDE